Župnikovo pismo

Dragi župljani župe Presvetoga Spasitelja u Mokošici, kao što znate, naši biskupi su nam izdali odredbe po kojima se trebamo ravnati u ovom, rekao bih, za nas katolike, znakovitom, bremenitom i izazovnom vremenu.

Situaciju trenutno ne možemo promijeniti. Moramo je prihvatiti i u skladu odredbama naših biskupa živjeti, kako bismo svi mi doprinijeli da se zaraza korona virusom što prije okonča.

Vjerujem da je i vama, kao i meni, teško palo da nemamo zajedničku krunicu svaki dan, ispovijedi, pobožnost križnog puta kroz ove korizmene petka, svetih misa, kao vrhunac svake molitve i pobožnosti. Ne znamo do kada će ovo stanje izolacije potrajati. Možda i do Uskrsa, ili i iza Uskrsa. No, živjeti nam je u duhu svoje vjere pa i onda kada nam je nemoguće izvršavati pobožne i liturgijske čine. Ovo vrijeme može nam pomoći da se više zbližimo sa svojom obitelji, da se više družimo, razgovaramo, spoznajemo i molimo. Bez obzira što nećemo moći imati sveto Trodnevlje i sam Uskrs onako svečano kako smo to naučili, ipak ga možemo doživjeti i proživjeti na način jačanja svoga duha.

No, da bismo mogli prihvatiti ovo stanje u njemu živjeti i sa svim izazovima se boriti. Da bismo mogli moliti za sebe i svoje, ali i za one koji su oboljeli, koji služe oboljelima, medicinsko osoblje, i sve druge uslužne djelatnosti koje su nam na raspolaganju, kao i za one koji su na vlasti i skrbe koliko mogu o našoj sigurnosti, potrebna nam je milost Neba.

Stoga, kao vaš župnik potičem vas i molim da uz osobne molitve i korizmene žrtvice pridodamo još jednu, kao zajednica vjernika naše župe, a to je da svi koji mogu, svake srijede poste i ne mrse, te mole na čast sv. Josipa, da nas Bog po zagovoru sv. Josipa, zaštitnika našeg domovine i našega naroda i naše nebeske majke Marije, sačuva od svake opasnosti i bolesti, a napose u ove dane od korona virusa.

Želeći nam duhovno jačanje u ovom korizmenom vremenu, te strpljenje u izolaciji, sve vas od srca pozdravljam uključujući vas u svojim molitvama.

S poštovanjem i bratskim pozdravom, vaš don Ivica