Pastirski pohod dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinić župi Presvetoga Spasitelja u Mokošici od 23. do 25. veljače 2018. godine bio je ujedno i posljednji kanonski pohod jednoj župi u prvom ciklusu kanonskih obilazaka župa Dubrovačke biskupije koji su započeli u ožujku 2013. godine pohodom župi sv. Nikole u Cavtatu. Od tada je dubrovački biskup svake pastoralne godine obilazio župe jednog dekanta počevši od župa Konavoskog dekanata, zatim Korčulanskog, Pelješkog, Stonskog pa do župa dekanata Dubrovnik 1 i Dubrovnik 2, te tako više dana boravio u svakoj od 61 župe, upoznavao se s oblicima župnog pastorala, susretao se s vjernicima, s njima razgovarao, molio, upućivao im poruke ohrabrenja i poticao ih na kvalitetniji kršćanski život prožet ljubavlju prema Bogu i bližnjemu.

vizitacija (127)

Biskupov pastirski pohod župi u Mokošici počeo je u petak, 23. veljače dočekom biskupa ispred župne crkve. Dočekao je ga veliki broj vjernika, premda je vrijeme bilo nestabilno, kišovito. Nakon što je župljanin Miho (Mićo) Jozović pozdravio biskupa izvijanjem župnog barjaka, biskup je pristupio svim prisutnima i sa svima se rukovao, a potom su svi ušli u crkvu gdje su se pomolili i zamolili da ih Božja pomoć prati u ovom važnom događaju za župu. Poslije molitve i blagoslova biskup je u pratnji župnika don Ivice Pervana, koji je dekan dekanata Dubrovnik 2 kojem pripada ova župa ali i kanonik Stolnog kaptola, obišao mjesno groblje i pomolio se za one koji su tu pokopani. U pratnji gospođe Neđe Raguž biskup i župnik su pošli na grob hrvatskog branitelja pok. Željka Raguža i pomolili se za pokoj njegove duše, ali i za sve poginule hrvatske branitelje. Također su se posebno zaustavili na grobu pokojnog svećenika don Stijepa Kusijanovića, pomolili se za pokoj njegove duše, ali i za sve pokojne svećenike, redovnike i redovnice koje su pastoralno djelovali u ovoj župi.

Istoga dana biskup je obišao djecu i odgojiteljice u tri prostora dječjeg vrtića "Pčelica" koji se nalaze u Mokošici. Djeca su biskupu pjevala dječje, ali religiozne pjesme, on je njima darovao knjige, slikovnice s biblijskom tematikom, bombone, a i oni su njemu uručili poklon.

Biskup Uzinić je tijekom svog pohoda obišao više obitelji u ovoj župi, susreo se s njihovim mlađim i starijim članovima, kao i onim s posebnim potrebama, te bolesnima. Zanimljiv susret bio je sa staricom koja nikada nije išla u školu, ali je sama naučila čitati i pisati te je Novi zavjet pročitala dvanaest puta.

Biskup je posjetio i dom za starije i bolesne osobe „Termoterapiju“ gdje ga je dočekala v.d. ravnateljica Vesna Babarović s glavnom sestrom. Nakon što je obišao sve sobe u kojima se nalaze nepokretni ili slabo pokretni štićenici, biskup je ostao na objedu s onim štićenicima koji su bolje pokretni i koji dolaze u njihovu blagovaonicu na obroke.

Sa župnikom je biskup molio časoslov, vjernicima je bio na raspolaganju za ispovijed, te je u petak predvodio pučku pobožnost križnoga…

  • Kanonska vizitacija 2018.
Kanonska vizitacija 2018.

Dana 9. Veljače 2018. godine. Članovi Odbora župnog Caritasa župe Presvetoga Spasitelja posjetili su prostore Biskupijskog Caritasa Dubrovačke biskupije. Sedam stalnih članova Odbora župnog Caritasa u petak u poslijepodnevnim satima dobilo je uvid u način rada i poslovanja Biskupijskog Caritasa Dubrovačke biskupije.
Naš, župni Caritas, dočekali su svi zaposlenici Biskupijskog Caritasa, sa Sanjom Šanje na čelu, ravnateljicom Biskupijskog Caritasa, koja je naše članove Odbora provela kroz prostore i objasnila im način djelovanja Biskupijskog Caritasa. Ravnateljica je istaknula kako su župni odbori Caritasa velika pomoć Biskupijskom Caritasu jer oni imaju uvid stanja na terenu, što je njima, kao zaposlenicima Biskupijskog Caritasa problem. Članovi svih župnih Odbora za Caritas poznaju situaciju svojih župa, znaju koje su obitelji ili osobe u potrebi, znaju kome je što potrebno i time olakšavaju posao Biskupijskog Caritasa.
Ovom prilikom ravnateljica je zamolila članove našeg župnog Odbora, objasnivši im na koji način će im biti najkorisniji, kako i kamo da usmjere svoje djelovanje. Ravnateljica je, jednako tako, potakla i pozvala na sudjelovanje u pojedinim akcijama i prikupljanjima koje organizira Biskupijski Caritas tijekom godine.

Ovom susretu je nazočio i župnik župe Presvetoga Spasitelja, don Ivica Pervan, koji je jedan od članova Odbora župnoga Caritasa župe Svetoga Spasitelja. On je ovdje istaknuo da se nada dobroj suradnji i koordinaciji Biskupijskog i župnog odbora za Caritas.

Susret je završio u opuštenoj atmosferi uz kavu, čaj i kolače.

  • Posjet župnog Odbora za Caritas Biskupijskom Caritasu Dubrovačke biskupije
Posjet župnog Odbora za Caritas Biskupijskom Caritasu Dubrovačke biskupije